galerie

Aicha | 20-03-2007 | Het uiterlijk vertoon

Met veel interesse heb ik uitgekeken naar de documentaire van Sunny afgelopen maandag. De ritnaar huis van ruim 1 uur heb ik voor lief genomen, want het was het waard.

Gedachtespinsels door mijn hoofd op de terugweg, daarover kan ik boeken schrijven.

Het vertonen van je uiterlijk / ben ik mooi of lelijk / zijn het mijn ogen die dit zeggen / zijn het de ogen van de anderen / die anderen waar ik op wil lijken / die anderen waarvan ik me differentieer / mijn uiterlijk is mijn wapen / mijn wapen tegen de tijd / de tijd die mij genadeloos maar eerlijk / onrechtvaardig en gemeen / laat weten dat ik vergankelijk ben / zoals een boom of een roos / mijn huid is de mijne / net zoals mijn ziel en mijn geest / mijn ogen die nu kijken / staan rustig en tevreden / pottekijkers sta ik niet toe / ook niet als ze slim zijn / intelligent en miljonair / ik ben nu eenmaal geen industrieel ontwerp / ik ben ik / zoals ik ben / ik ben zoals ik mezelf zie / tevreden en voldaan / ik kan namelijk de hele wereld aan!

Liefs,

Aicha

lees commentaar [0] | reageer

Marleen Zachte | 20-03-2007 | Weblog ter ondersteuning: mooizat.nl

Geïnspireerd door Sunny's documentaire heb ik met een aantal mensen een nieuw weblog opgezet, waarmee we hopelijk nog wat meer mensen kunnen doen inzien dat het wel wat minder mag met de kunstmatige schoonheidsverering.

Zowel mannen als vrouwen zullen daar schrijven over onder andere vreemde uitingen over schoonheid in de media en uiteraard berichten over nieuws rond de juridische actie, zodra dat zich voordoet.

Tips of ideeën zijn welkom via mail aan tips@mooizat.nl

http://www.mooizat.nl

Marleen Zachte

lees commentaar [9] | reageer

peach | 20-03-2007 | schoonheid?

Allereerst bedankt voor het doen wat je doet!!!....Ook ik heb het moeillijk met het accepteren van mijn buik na een zwangerschap van een tweeling waarin ik natuurlijk ben aangekomen. Afgevallen ben ik ook, heb alleen nog steeds net, na een jaar, mijn buik plat! Tenminste niet zoals 'zovele'modellen. Het is bijzonder confronterend om elke dag weer, waar je ook kijkt, meiden en vrouwen ziet die geen gram vet bezitten waar dan ook op hun lichaam.

Natuurlijk fotoshoppen ze dat weg, maar dat weet je toch niet omdat het er niet bij staat! Als je al niet zo goed in je vel zit, en alleen maar modellen maat 0 ziet, is het logisch dat je je nog ongelukkiger gaat voelen.Mijn vriend vindt dat ik me niet moet aanstellen want : 'zo dik ben je toch niet?'.

Misschien niet in de optiek van anderen, maar mijn eigen ik vindt van wel. Eigenlijk zou ik heel graag willen dat er ook reclame's gemaakt worden met vrouwen met maatje 38, 40, 42,44. Ook die dragen kleding!!!

Als een ieder die deze site bezocht heeft, het doorgeeft aan een vriendin, komen we een heel stuk verder!!!

dank je voor het lezen.

lees commentaar [0] | reageer

Eveline Leber | 20-03-2007 | schoonheidsbeleving

Beste Sunny Bergman,

Met grote interesse heb ik de documentaire Beperkt houdbaar bekeken. Het wordt tijd dat er reactie komt op de opmars van kunstmatige producten, behandelingen en ingrepen met maar één doel: jeugdigheid en schoonheid.

Zoals fotografen van tijdschriften inmiddels gewend zijn om alle oneffenheden weg te poetsen, zo worden vrouwen nu ook in toenemende mate door specialisten verleid om ingrepen te laten doen. En het gaat al lang niet meer om alleen weg te poetsen, maar ook 'nieuwe problemen' worden gecreëerd. De bedrijven en klinieken die zich hier mee bezig houden zijn blij met de steeds groter wordende groep mensen die zich melden. Verenigd op een jaarlijkse beurs roepen ze blij te zijn dat het taboe om cosmetische ingrepen te laten doen wordt doorbroken. Onder invloed van alle mogelijke tv programma's en mensen die er voor uit komen 'iets te hebben laten doen' wordt het steeds meer gemeengoed. Een cosmetisch chirurgische ingreep is de meest verregaande maatregel die iemand kan kiezen. Een stap daarvoor bevindt zich de cosmeticafabrikant. Ook hier zijn uitgebreide behandelingen voorhanden, waarmee een andere look wordt gecreëerd. Dit allemaal met het doel om te beantwoorden aan een schoonheidsideaal. Een ideaalbeeld dat niet eens meer met de werkelijkheid te maken heeft. Het laten bewerken van je uiterlijk door snijden, chemische of laserbehandeling gaat ver, maar vrouwen hebben er wel grote risico's voor over.

Worden ze er uiteindelijk gelukkiger door? Nou nee, vaak niet en zeker niet op de langere termijn. Uiteindelijk word je toch ouder, moet je steeds meer doen en groeit de frustratie. Je zelfvertrouwen groeit niet, maar neemt af. En de beloofde wijsheid die met de jaren komt laat het ook afweten. Ontevredenheid is troef, geestelijke onbalans groeit. De ontevredenheid over je lichaam zet zich vast, laat je niet los. En dat doet wat met je. Beter is het je energie te stoppen in je welzijn. Daar word je mooier van! Goed zorgen voor jezelf. Bewegen, ontspannen, goed en eerlijk eten. Je lichaam te verzorgen en te verwennen. Geestelijk te groeien en steeds meer vriendje met jezelf te worden. Jezelf in alle tijden te accepteren. Je ontkomt er niet aan: het leven toont zich onder meer door je uiterlijk. Soms leuk, soms weer minder, maar de schoonheid zit toch vooral in die groei.

En ik kan er over meepraten. Ik ben 46 jaar en ben werkzaam als schoonheidsspecialiste. De benaming schoonheidsspecialiste is een hele beperkte benaming en zou wat mij betreft een andere moeten zijn. De boodschap in de documentaire kan ik onderschrijven. Wel zou ik graag zien dat er met een wat genuanceerder beeld wordt gekeken naar mensen die werkzaam zijn in deze branche. Zelf vind ik het een uitdaging om een andere kijk op schoonheid te bieden. En ik ben niet de enige. Er zijn veel meer mensen werkzaam die juist de nadruk leggen op verzorging van lichaam en geest. Cosmetica is er niet alleen ter verfraaiing maar vooral je ook om je huid goed te verzorgen. Behandelingen, massages, zijn niet slechts luxe, maar nodig om bij te dragen aan je welzijn. In ons omringende landen is het op dit punt gewoner om daar aandacht aan te schenken. Van oudsher zijn wij hierin nogal calvinistisch. Ieder mens is uniek en heeft schoonheid en eigenheid. Het is mooi als je dit bij jezelf ziet en dit weet te benadrukken, cosmetica kan hierbij behulpzaam zijn, maar dan alleen in deze volgorde. De producten waarmee ik werk en behandelingen die ik doe zijn puur natuur. De visie op schoonheid en hoe dit naar buiten wordt gebracht door mijn cosmeticafabrikant Dr. Hauschka is wel degelijk een andere dan de reguliere. En deze markt groeit gelukkig ook. Er is een alternatief, het kan dus wel anders. Het zou mooi zijn als deze tak in de schoonheidsmarkt groeit! De actie zoals deze wordt georganiseerd is goed, maar mooier zou zijn als niet alleen de aandacht wordt gericht op de negatieve kant.

Ik hoop van harte dat de documentaire het gesprek op gang brengt. Mijn bijdrage zal ik in ieder geval leveren.

Eveline Leber

Schoonheidspraktijk Balanz

Info@balanzheerhugowaard.nl

www.balanzheerhugowaard.nl

lees commentaar [2] | reageer

Ingrid | 19-03-2007 | hetzelfde

Na een paar dagen niet meer hier gelezen te hebben, vanavond even ingelogd en tot mijn verbazing lees ik dat er toch heel veel vrouwen zijn, die erg met hun uiterlijk bezig zijn, zeggend dat ze trots zijn op hun maatje teveel of te weinig, dit in tegenstelling tot het modebeeld. Misschien moeten we eens leren om gewoon niet meer zoveel met ons uiterlijk bezig te zijn, maar met onze kracht???

lees commentaar [2] | reageer

jacqueline | 19-03-2007 | vagina-lifting?

Beste mensen,

Zag ik een nieuwe en verwerpelijke vorm van vrouwenbesnijdenis?

Vorige week donderdag zag ik jullie schokkende documentaire. Hoe is het mogelijk dat doktoren die de eed van Hippocrates afleggen, zo in gezonde lichamen gaan snijden. Hoe is het mogelijk dat een moeder voor haar dochter een vaginalift goedpraat, onder het mom van hygiene.

Vrouwen uit de moslimwereld voeren strijd tegen besnijdenis. En terecht. Maar het lijkt erop of westerse vrouwen de besnijdenis gaan invoeren. Hoe is het mogelijk.


Dan nog dit. Ik heb een weelderige bos lang haar. Ik ben er trots op en weiger stelselmatig deze te laten verven. Ik zie vrouwen er alleen maar op achteruit gaan. Slap, futloos, strooiig, dun haar. Mij niet gezien. Inmiddels merk ik bij sollicitaties wel dat grijze haren geen pre zijn.


Laatst meende een wildvreemde heer opmerkingen over mijn leeftijd te moeten maken, op basis van mijn grijze kuif. Ik had maar een antwoord: Tja meneer, ik Heb grijze haren. (met andere woorden: u bent kaal!)


lees commentaar [0] | reageer

Rolan Deutekom | 19-03-2007 | Schoonhiedsideaal: historische achtergronden

Beste Sunny,

Met verbazing heb ik naar je documentaire gekeken. Ik vind het moedig van je dat het schoonheidsideaal aan de kaak stelt en aanvalt.

Ik ben een afstuderend student Wetenschap & Technologie Studies en schrijf mijn scriptie over de Body Mass Index (BMI). Daarbij komt ook het schoonheidsideaal aan bod en verwijs ik naar een zeer interessant artikel van Jacqueline Urla en Alan C. Swedlund getiteld 'The Antropometry of Barbie: Unsettling Ideals of the Femine Body in Popular Culture' (uit: 'Deviant Bodies' (1995), pagina 277-311, door J. Terry en J. Urla (editors.)). In dit artikel laten de auteurs zien dat het hedendaagse schoonheidsideaal een geconstrueerd ideaal is. Gemaakt door de Amerikaanse overheid, met behulp van wetenschappen als de Antropomtrie. Het lichamelijke ideaal is sterk verweven met nationalistsiche en eugenistische denkbeelden en appeleerde destijds maar aan max. 1% van de bevolking. Ik denk dat dit artikel handig kan zijn bij je claims tegen de schoonheidsindustire als historische achtergrond.

Verderheb ik in 2004 eenwerkgroep van Kathy Davis bijgewoond, onder leiding van prof. Stuart Blume,waarin zij een video liet zien van kinderen met het Syndroom van Down die plastische chirurgie ondergingen. De chirurgen poogdendeze kinderen 'normaal'te maken, omdat 'de samenleving deze niet accepteert.' Een absolute horrordocumentaire.

Laten we hopen dat deze bizarre praktijken en Freak-Shows in Nederlandniet vertoond worden.

Vriendelijke groet, Rolan Deutekom.

lees commentaar [0] | reageer

Lotte | 19-03-2007 | zelfredzaamheid

Ha Sunny,

In de eerste plaats een compliment voor je dappere documentaire. Ik vond de manier waarop je op onderzoek bent uitgegaan origineel en ontwapenend. Het aspect dat in mijn ogen onderbelicht bleef (maar dat is misschien ook een heel ander onderwerp) is het aspect van de zelfredzaamheid van de vrouw.

Aan de ene kant is er natuurlijk een zware maatschappelijke druk aanwezig om zo mooi te zijn als je kunt, een druk die op vrouwen zwaarder weegt dan op mannen, omdat zoals je al aangaf je status in deze maatschappij aan je schoonheid is verbonden. Deze druk heeft absurd grote proporties aangenomen en het is in die zin tijd voor een tegenbeweging.

Aan de andere kant staat een ideaal van een zo gezond mogelijk mens (geestelijk en fysiek) en wat in mijn ogenalsmaar ontbreekt is het besef dat je door gezonde voeding envoldoende beweging al een heel eind komt. Dit kost een investering in tijd, en in moeite en het resultaat is iets dat zich pas op langere termijn manifesteert dan het resultaat van een cosmetische ingreep. Maar uiteindelijk zal iemand die zelf de controle neemt over zijn/haar eigen levensstijl en voedingspatroon zich sterker en beter voelen dan iemand die zichzelf door hulp van een(cosmetische) arts laat oplappen.(zeer extreme uitzonderingen daargelaten)

Naast het feitdat ik het eens ben met jouw actie, om de hypocriete rol van de cosmetische industrie te lijf te gaan,wil ik in die zin ook de "mensen van nu" aansporen om zelf te veranderen wat ze niet zint en een beschuldigende slachtofferrol te vermijden.

veel groeten!

LvG

lees commentaar [0] | reageer

rina vd meulen | 19-03-2007 | vagina

Na het zien van de documentaire en de gesprekken die na de tijd op gang komen, kreeg ik het volgende idee. Een site waar vrouwen een foto van hun vagina opkunnen zetten.Zodat er eens duidelijk gemaakt kan worden hoe een normale vagina erit ziet. Want wees eerlijk, waar kun je normale vagina,s nou bekijken? Ik hoop dat het een bruikbaar idee is. Ik doe in elk geval graag mee!

lees commentaar [4] | reageer

Yvonne | 18-03-2007 | verdienen aan andermans ellende

Dank je wel voor de indrukwekkende docu, sterk dat je zelf op de bank ging liggen als "slacht"offer.

Ik zag laatst een stuk van het programma "de Zwaan".Een gebotoxte commissie sprak haar oordeel over een om te vormen slachtoffer voor en na het snijwerk. Griezelig zoals mensen veranderd werden in een totaal andere persoon. Dat dat zo maar mag en kan!! Onbegrijpelijk.

lees commentaar [0] | reageer


[login]